Monday, September 16, 2013

Teine 9/11 ja õpilaste protestimine

Kindlasti mõtlete, mida mu pealkiri peaks tähendama. Teine 9/11?

Kõik teavad, mis juhtus 11.septembril 2001.aastal. Täna on küll juba 16.september, aga kuna õigel päeval kirjutamiseks aega ei leidnud, teen seda täna. Terrorirünnakute seeria Ameerika Ühendriikide vastu. Kahe lennukiga rünnati terroristide poolt World Trade Centeri kaksiktorne, ühega USA Kaitseministeeriumi peahoonet Pentagoni ning neljas pidi lendama Valgesse Majja, kuid viimase hävitamine neil ebaõnnestus, sest neljas lennuk võeti reisijate poolt üle, kuid lennuk kukkus ikkagi alla ning reisijad hukkusid. 9/11 kokku umbes 3000 hukkunut ning üle 6000 vigastatu. Kohutav sündmus, mis ei unune inimestel ilmelt kunagi.

9/11, mis puudutab minu vahetusriiki Tšiilit, on 1973.aasta oma. 11.septembril 1973.aastal toimus Tšiilis riigipööre, kui kindral Augusto Pinochet võttis vägivaldselt üle võimu sotsialistist presidendilt Salvador Allendelt loosingu all "Mina või kaos". Ilmselgelt on alati ühel asjal nii pooldajaid, kui neid, kes on vastu. Sama oli ka Pinocheti võimule tulekuga. 



Augusto Pinocheti võimu ajal võeti kinni veerand miljonit inimest nende poliitiliste vaadete pärast, 3000 inimest tapeti või teatati kadunuks ning paljusid inimesi piinati. Paljud inimesed meenutavad Pinocheti aega veel kui väga jubedat aega, kuid on ka mitmeid neid, kellele ta tõesti meeldis. See toobki iga aasta 11.septembril Santiago keskosasse nii palju meeleavaldajaid. Süüdatakse autosid, kioskeid, lüüakse sisse aknaid. See aasta möödus riigipöördest 40 aastat, mis tähendab seda, et kõik oli veel hullem. Mu üks klassivend Felipe elab Santiago keskosas ning ütles, et tema aknaklaas tulistati nüüd see aasta katki. Mu üks kooliõde sõitis autoga sillal ning nägi, kuidas lihtsalt autosid süüdati. Pannakse põlema kioskeid ja busse, mis tähendab, et mitmed inimesed jäävad töötuks. Sain teada õega rääkides, et tänav, kust lähen iga päev koolist koju minnes bussi peale, oli varem nimega 11 de septembrie, kuid see vahetati ümber, et nii suurel tänaval koolide juures ei mässataks. Lugesin hispaania keelsetest uudistest, et hetkel on 42 politseinikku vigastustega haiglas ning 264 kinni võetud, sest nad tegid midagi lubamatut.


Teisipäeval oli mu vanima õe Catalina sünnipäev, sai 16.aastaseks ning neljapäeval keskmise õe Jesu sünnipäev, sai 8.aastaseks. Neljapäeva õhtul tulid meile külla mõlemad vanavanemad ning ema mõned õed-vennad. Mu hostisa isa ehk mu vanaisa on hästi suur ajaloohuviline. Küsisin temalt, mida tema arvab riigipöördest ning kuidas see mõjutas neid. Tema suhtus sellesse positiivselt. Ta ütles, et Allende (president enne Pinocheti tulekut) oli nii suur sotsialist ning arvas, et kõigil peab olema kõike võrdselt, kuid nelja aastaga on seda riigis teha raske, tema aga surus selle kohe peale. Kõik poed olid suletud, ise ei saanud midagi osta. Ta rääkis, kuidas näiteks vahel anti päevas tervele perele üks kana. Kõikidele peredele. Et asi oleks võrdne. Fakt on see, et päevas on raske ainult ühe kanaga hakkama saada, kui pereliikmeid on 5. Kui aga Pinochet võimule tuli, siis see muutus. Elu muutus vanaisa pere jaoks jälle paremaks. Siiski arvas ta, et 17 aastat võimul olla on ühe inimese jaoks liiga palju ning valitsejana oli ta ebaõiglane, sest eemaldas need, kes teda ei pooldanud.

Pärast 17 aastat valitsemist ütles Pinochet, et nüüd on rahva kord valida, kas võimule jääb tema või tuleb keegi uus. Valimiste tulemusena otsustati, et tuleb uus president. 


Üks teema, millest veel väga lühidalt räägin, on haridus Tšiilis. Siin on väga palju private school'e ehk erakoole, mille eest tuleb maksta ning haridus public schoolides ehk tavakoolides kipub olema halvem. 2011-2012 toimus Tšiilis suur õpilaste protest. Ainult 45% õpilastest Tšiilis õpib tavakoolides ning enamus ülikoole on samuti tasulised ja private university'd. Mina käin siin samuti erakoolis, mille eest tuleb maksta.

2011.aastal olid paljud koolid kuus kuud suletud ning protestiti selle vastu, et tavakoolides oleks ka sama hea haridus. Sain teada, et mu siinne parim sõber Javier tuli ka minu kooli 2011.aastal, sest ta tõsiselt tahtis õppida ning kui oli see pikk protestiaeg, siis vahetaski ta kooli. Varem käis 5000 õpilasega tavakoolis. 

Vanaisaga koolidest rääkides ütles ta, et kui tema 60ndatel koolis käis, oli tavakool palju paremal tasemel ja kõik oli parem, neil olid head õpetajad. Mingi aeg aga hakati häid õpetajaid panema valitsusse, et valitsus saaks oma tööd paremini teha ning inimesed, kes olid heal tasemel õppinud erinevaid riigi jaoks vajalikke asju, aidata valitsust otsuste tegemisel. Niisiis läkski tavakoolide haridustase alla. Inimesed kes olid just 4.klassi (gümnaasiumi viimane klass) lõpetanud, pandi õpetajateks, et nad saaksid 6 kuud harjutada kuidas olla õpetaja. Selline asi aga ilmselgelt tähendab hariduse allakäiku.

Protestid toimuvad tänaseni kogu Tšiilis. Kui tulin alles Tšiili, siis öeldi kõigile vahetusõpilastele, et välistatud pole see, et alguses te kooli ei saa minna, sest toimuvad õpilaste ja üliõpilaste protestid. Üks aasta näiteks ei saanud üks vahetusõpilane esimesed kaks kuud minna kooli, sest kooli lihtsalt polnud. Protestides on tihti ka vigastatuid, mistõttu vahetusõpilastel soovitatakse mitte nendest osa võtta. 

2011.aasta protest. Sildi peal on kirjas "haridus ei ole müügiks"

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.